Η εξέλιξη, η καλλιέργεια και η επιτυχία ενός αθλητή σίγουρα πηγάζει από την προσωπική του προσπάθεια και επιμονή να ανταπεξέλθει στις καθημερινές προκλήσεις. Σε αυτόν τον αγώνα όμως δεν είναι μόνος του. Αντιθέτως, διαθέτει έναν κύκλο ανθρώπων που τον ενθαρρύνουν, τον διορθώνουν και τον εμψυχώνουν για να συνεχίσει με όσο το δυνατόν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ένα από τα σημαντικότερα άτομα που διαθέτουν σχεδόν καθοριστικό ρόλο στην πορεία ενός αθλητή, ειδικά αν ασχολείται με πρωταθλητισμό, είναι ο προπονητής. Για να λειτουργήσει στο βέλτιστο η σχέση μεταξύ των δύο, ο προπονητής χρειάζεται να διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά, που θα τον βοηθήσουν να εμπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη στους αθλητές του. Πάμε να δούμε ποια θα μπορούσαν να είναι κάποια από αυτά:

1. Ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες:
Η αποτελεσματική επικοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αποτελεσματικής καθοδήγησης. Ένας προπονητής που είναι σε θέση να μεταφέρει ξεκάθαρα οδηγίες, να παρέχει εποικοδομητική ανατροφοδότηση και να ακούει ενεργά τους αθλητές του, δίνει την ευκαιρία να τον προσεγγίζουν με ειλικρίνεια για οποιοδήποτε εμπόδιο συναντούν. Ενθαρρύνοντας την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία, οι προπονητές στέκονται στο πλευρό των αθλητών τους ως σύμμαχοι με ίδιους στόχους, που ευελπιστούν να τους πετύχουν μαζί.

2. Ενσυναίσθηση και Συναισθηματική Νοημοσύνη:
Οι αθλητές αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός του αγώνα. Ένας προπονητής με υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης και συναισθηματικής νοημοσύνης έχει την δυνατότητα να αντιλαμβάνεται σε βαθύτερο επίπεδο τις δυσκολίες, τις αδυναμίες και τους φόβους των αθλητών του κατά την διάρκεια της προπόνησης και των αγώνων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εντοπίζει τον πυρήνα των προβλημάτων που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν οι αθλητές του, να τα εξηγεί και να τα αντιμετωπίζει σε συνεργασία μαζί τους.

3. Προσαρμοστικότητα και ευελιξία:
Ένας προπονητής που αναλαμβάνει ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από έναν μεγάλο αριθμό αθλητών, έρχεται αντιμέτωπος με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, τους οποίους πρέπει με κάποιο τρόπο να τους ενσωματώσει σε μία ομάδα και να τους συνυπάρξουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποδώσουν στο μέγιστο και να πετύχουν τους επιθυμητούς στόχους. Για να μπορέσει, λοιπόν, ένας προπονητής να το καταφέρει πρέπει να ευέλικτος στον τρόπο σκέψεις του, να εκμεταλλεύεται κάθε προτέρημα που διαθέτει ο κάθε αθλητής του και να το προσαρμόζει με τέτοιο τρόπο στην ομάδα, ώστε να οδηγήσει όλους τους αθλητές τους στην επιτυχία.

4. Συνεχής Μάθηση και Ανάπτυξη:
Ένας μεγάλος προπονητής δεν σταματά ποτέ να μαθαίνει και να αυτοβελτιώνεται. Αντλεί πληροφορίες και γνώσεις από κάθε πηγή που έχουν στην διάθεσή τους, με στόχο να παραμένει ενημερωμένος σχετικά με νέες τεχνικές εκμάθησης, νέα προγράμματα που μπορεί να εντάξει στην προπόνηση των αθλητών του. Επιπλέον, η επικοινωνία με αθλητές, συναδέλφους προπονητές ακόμα και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, που ειδικεύονται πάνω στην ανάπτυξη ενός υγειούς τρόπου σκέψης πάνω σε θέματα διδασκαλίας και μεταδοτικότητας, δημιουργεί μια συνθήκη συνεχούς βελτίωσης, που τον βοηθάει να καλλιεργήσει και τον εαυτό του και τους αθλητές που έχει υπό την ευθύνη του.